fbpx

Apie automobilių akumuliatorius ir jų priežiūrą

Akumuliatorių dažniausiai prisimename tada, kai automobilis pradeda sunkiau užsivesti, arba vieną šaltą rytą iš viso nerodo gyvybės ženklų. Taip iškrautą akumuliatorių dar galima mėginti „atgaivinti“ įkraunant šiltoje patalpoje, arba skubiai nusipirkti naują.

Į ką verta atkreipti dėmesį perkant naują akumuliatorių?

Nesigundykite pirkti silpnesnio, nei priklauso jūsų automobiliui, akumuliatoriaus siekdami sutaupyti. Tai bus trumpalaikis sprendimas. Kvalifikuotas akumuliatorių pardavėjas padės teisingai parinkti akumuliatorių ir pasiūlys iš keleto galimų pasirinkimo variantų.

Dažniausiai pigiau kainuoja „aptarnaujamo“ tipo akumuliatoriai, kiek brangesni „neaptarnaujami“ akumuliatoriai. Įsigijus pirmąjį jums teks bent kartą per metus atsukti ant akumuliatoriaus esančius kamščius ir patikrinti ar pakanka elektrolito, esant trūkumui papildyti. Jei įsigysite „neaptarnaujamą“ akumuliatorių šių rūpesčių tikrai nebus, teliks pasirūpinti kad akumuliatorius nuolatos būtų gerai įkrautas.

Taip pat verta išsiaiškinti garantijos sąlygas. Dauguma žinomų gamintojų suteikia 24 mėnesių garantiją. Sužinokite ar yra papildomų sąlygų (kartais pardavėjas garantiją suteikia tik patikrinęs automobilio krovimo sistemą), kur reikės atvykti ir kas pakeis akumuliatorių jei tai būtų garantinis atvejis. Šitaip galite sutaupyti laiko, kurį sugaišite vėliau važiuodami tikrinti ar keisti blogai veikiančio akumuliatoriaus.

Kas svarbu ilgam akumuliatoriaus amžiui ir kada jį reikia prisiminti?

  • jei automobiliu važiuojate ne kiekvieną dieną ir tik trumpus atstumus,
  • jei automobilis paliekamas su įjungta signalizacija daugiau nei 10 dienų,
  • jei važinėjate miesto režimu ir automobilį tenka dažnai užgesinti ir užvesti.

Visais minėtais atvejais automobilio akumuliatorius bus dalinai iškrautas ir vieną šaltoką rytą pasiruošęs jums pateikti „staigmeną“. Ilgiau pastovėjusiame iškrautame akumuliatoriuje prasideda negrįžtamas elektrodų sulfatizacijos procesas ir jo ilgainiui įkrauti jau nepavyks.

Pratęsti akumuliatoriaus tarnavimo laiką galite jį periodiškai patikrindami ir įkraudami. Šiuos darbus gali atlikti automobilių servisai turintys akumuliatorių patikros ir įkrovimo prietaisus.
Jei jūsų šeimos automobilių parką sudaro ne vienas automobilis, gal būt verta įsigyti akumuliatorių įkroviklį ir kas keletą mėnesių akumuliatorių įkrauti savarankiškai.

Tai pat verta paminėti, kad jei jūsų automobilio akumuliatorius yra aptarnaujamo tipo, būtina patikrinti ar jame pakanka elektrolito. Jei elektrolito trūksta (viduje esančios plokštelės neapsemtos), akumuliatorių būtina papildyti distiliuotu vandeniu.

Teisingai naudojamas akumuliatorius gali tarnauti 5 ir daugiau metų, nepateikdamas nereikalingų netikėtumų.